Monday 1 September 2014

1 september 2014: Sunset season has started.

De gezondheidszorg in Nieuw Zeeland is nogal vreemd georganiseerd (waarmee ik niet wil zeggen dat het veel beter is in Nederland). Er zijn lange wachtlijsten voor de meeste dingen. Daar kan je onder uit proberen te komen door 'private insurance' te nemen. Dan kan je naar kleinere prive ziekenhuizen waar je snel geholpen kan worden. De premies zijn relatief laag, maar stijgen fors als je ouder wordt (en het meer nodig hebt). Die hebben wij dus ook, maar dat helpt je niet als er sprake is van een ongeval.
Sunset op zaterdag.
In dat geval heb je te maken met ACC, the Accident Compensation Corporation, een 'no fault' scheme. Het gaat er niet om wie het ongeval heeft veroorzaakt, maar dat het slachtoffer de juiste hulp krijgt. Gek genoeg kan dan alles ineens een heel stuk sneller. Ik zag de specialist een kwartier nadat eerst een MRI scan gemaakt was (moest ik wel op aandringen). Morgen krijg ik mijn operatie voor de gescheurde meniscus al, amper 3 weken na het eerste bezoek.
Durville island links en Stephens island recht
Heb je hier echter een versleten knie, dan mag je (als je geen verzekering hebt) rustig een jaar wachten. Huisartsen krijgen zelfs brieven terug dat de verwijzing wordt geweigerd op basis van de 'hun bekende gegevens' afgezet tegen de wachtlijsten. Lekker eerlijk systeem niet? Als je versleten knieen hebt omdat je je hele leven hard gewerkt hebt mag je pijn lijden, maar als je ergens inbreekt en je scheurt je kruisband omdat die klim door dat hoge raampje toch niet de meest intelligente aktie bleek te zijn, dan wordt je zo geholpen. Ook als je zo nodig, ongetraint en onvoorbereid Mount Cook gaat beklimmen ('what could possibly go wrong') en je kukelt een paar honderd meter naar beneden, geen punt..... alles wordt voor je betaald, inclusief je salaris en hulp aan huis.
Zo hoorte het, vrouwtje Paradise duck houdt de wacht terwijl manlief ....
En niet alleen voor Kiwi's. Als je als tourist tegen alle adviezen in op je teenslippers in een T-shirt en korte broek de Tongariro Crossing gaat lopen en op de top vriezen je tanden aan elkaar, geen punt, wij warmen je wel weer op op kosten van de Kiwi belasting betalers. Gek genoeg vinden de politieke partijen het hier allemaal geen probleem. Het staat dan ook in geen van de partij programma's tijdens de verkiezingen hier. Die gaan alleen maar over 'dirty politics'. Dit weekend heeft de zesde minister uit het team van minister-president Key het veld moeten ruimen omdat ze echt niet meer houdbaar was na inderdaad bedrijven van smerige politiek. Die nieuwe vlag die ze hier willen hebben moet er volgens mij dan ook als volgt uit zien. Een blauw veld met een paar bananen erop.
Sunset op zondag.
Anyway, onder het mes dus morgen. Dit weekend de nieuwe garage daarom snel afgemaakt. Kan ik lekker een weekje 'man lijden' op de bank. Kijken of Nienke me na de operatie nog even langs de Dutch shop wil rijden voor wat zwarte pillen om mijn bloeddruk op peil te houden! Moet mogen als je zielig bent. Hoewel, een vriend van ons had net eenzelfde operatie en hobbelde een dag later alweer rond!
Sunset op maandag.
Er was altijd al een vermoeden van kanibalisme op Nieuw Zeeland, maar wat ik vandaag aantrof in een file van een nieuwe patient:
'Cannibal abuse'! En wij maar medelijden hebben met hun slachtoffers, blijken ze zelf ook abused te zijn. Wellicht moeten we Poetin ook in een ander daglicht zien? We hebben zijn blote bast al eens mogen bewonderen, maar geen idee of hij nog littekens van zweepslagen op zijn rug heeft. Zou veel verklaren!
Ik sluit af met weer een leuk filmpje van Air New Zealand;En voor hen die het niet kunnen zien, hier de link.

No comments:

Post a Comment

Reacties welkom