Wednesday 22 September 2010

24 september 2010: Gusty and burly

Hi all, Nienke here.

Vandaag mijn vrije dag en hoog tijd om de 'wei' in te gaan, want overal staat het gras kniehoog dankzij alle regen van de afgelopen weken. Ben vanmorgen om 11.15 begonnen met gras maaien en zit nu net om 14.30 met m'n boterham binnen om een grote bui te ontlopen. Het werd ineens gitzwart vanaf de zee en aangezien de wind daar vandaan komt was het snel even door racen en mijn trouwe machientje droog parkeren. Was nog niet binnen of het barste los. Het is al sinds de storm van vorig weekend iedere dag enorm stormachtig met keiharde wind en af en toe een bui. Met name hier pal aan zee is het gusty and burly zoals ze dat hier in NZ zo mooi kunnen noemen. Bijna iedere dag wordt de wind hier in andere termen beschreven in de krant en als je hier woont dat snap je dat ook, want de wind is allesbepalend in dit land voor hoe de dag eruit gaat zien. Wind uit het Zuiden is altijd omschreven als cold and fierce Southerlies die ook vaak sneeuw meebrengt op de bergen hierachter ons;

Als er een Souterhy voorspeld is voor de volgende dag, haalt iedereen de warme vesten weer uit de kast. Is het een Northerly dan heb je qua temperatuur nergens last van en is het gewoon 14 graden nu.
De fierce Souterhly van vorige week heeft naast sneeuw op de toppen hier veel sneeuw gebracht in het zuiden van het Zuider Eiland met als gevolg een ingestort dak van een tennis stadion waaruit de aanwezige tennissers nog net op tijd konden ontsnappen. Verder veel net geboren lammetjes die het niet redden in de sneeuw, te koud en voor de moeders valt er niets te eten met een dikke laag sneeuw op de weilanden. Geen goed begin van de lente dus voor die farmers en zielig voor de dieren, of het was te nat door overstromingen of het is te koud door sneeuw. En ze zijn zo schattig die net geboren lammetjes, hier in de buurt een heel weiland vol met bruine lammetjes, ik moet iedere dag even afremmen als ik er langs rij. Hier is het alleen heel nat geweest en moesten ze vorige week even naar een ander weiland verhuizen maar deze week stonden ze er weer.
The strong north westerlies die we hier al de hele week laten onze drie nieuwe kalfjes en de iets grotere zusjes die er ook nog zijn tot nu toe koud, ze staan aan de goede kant van het huis en de bomen. Paar takken naar beneden gekomen en ze zijn flink nat geregend maar da's alles. Ik heb Hans even moeten teleurstellen na het vorige blog bericht; de drie nieuwe kalfjes zijn weer dametjes en geen heertjes. Alleen maar vrouw volk hier op de property, het sterke soort zullen we maar zeggen. Het zijn cross breed kalfjes, half Hereford and half Frysian, niet voor melk maar voor vlees. Dan is het weer niet belangrijk of het mannetjes of vrouwtjes zijn. Van de melkkoeien kalfjes willen ze de mannetjes kwijt, maar die leveren weer minder goed vlees uiteindelijk. Ik denk dat niet veel van die mannetje het past the calf stage zullen maken.

Ondanks het gestorm probeert de lente toch een beginnetje te maken, de NZ variant van de sneeuw klokjes zijn inmiddels uitgebloeid en platgewaaid maar deze bloeit nu:Moet even de naam schuldig blijven maar ik het is een struik van oorsprong uit Zuid Afrika en vorig jaar door mij geplant. Die 'hardy' shrubs doen het hier heel goed in de droge zandgrond en de bloem is dus prachtig. Geplant met het oog op de Tui's die dol zijn op de honing.

Geen idee of dat ook met het jaargetijde te maken heeft maar afgelopen week is er weer een grote groep walvissen aangespoeld en werd er met man en macht gewerkt om er in ieder geval een paar proberen te redden. Walvissen aangespoeld in noord New Zealand. Nog steeds is onduidelijk wat nou de oorzaak is van de jaarlijkse strandigen, want hier in NZ is het echt jaarlijks.

Net even de meneer van continuous spouting opengedaan. Was even wat fout gegaan met de nieuwe goten die we afgelopen woensdag hebben laten installeren. Na eindeloos gewacht en getouw trek tussen de builder en de firm die gutter gard had geinstalleerd (om te voorkomen dat vogels proberen onder het dak te komen en de insulation te stelen!) over lekkende en overlopende goten hebben we er voor gekozen om het dan maar ineens goed aan te pakken en grotere goten erop te laten zetten. De builder betaalt de helft, ook al zeggen ze dat de goten die zij erop hadden gezet voldeden aan de eisten, dus niet. Maar goed, nu heeft de installateur de gard (ijzeren mat die de goot afdekt) er niet goed opgezet waardoor de goot is afgedekt maar het dak niet, en daar ging het nou juist allemaal om bij ons. Pfff! Do it once and do it right is an unknown saying here...

Het blijft nu maar gieten da's niet zo mooi want ik moet nog de push mower de schuine stukken doen en rondom de boompjes en zo. Ach ja, het waait toch te hard om veilig te golfen zullen we maar zeggen. Deze zondag gaat de klok een uur vooruit hier zodat we vanaf volgende week weer na werktijd kunnen golfen. We moeten ook wel, want mijn ouders zijn na al hun geoefen straks stukken beter dan wij dat voel ik nu al aankomen!
Nog even wat Engelse taal om af te sluiten;
If people from Poland are called Poles, why aren't people from Holland called Holes?
Do infants enjoy infancy as much as adults enjoy adultery?
If a pig loses its voice, is it disgruntled? Why is the man who invests all your money called a broker?
When cheese gets its picture taken, what does it say?
Why is a person who plays the piano called a pianist but a person who drives a racing car not called a racist?

Cu's later x