Thursday 9 September 2010

9 september 2010: Shaky

Christchurch werd afgelopen weekend getroffen door een aardbeving van 7.1 op de Richter schaal. Er is naar schatting zo'n 2 biljoen euro schade. Gelukkig vond de beving in de nacht plaats en daardoor waren er slechts 2 zwaar gewonden. Was het gedurende de dag geweest dan waren er zeker vele doden geweest. Twee van mijn collega's waren in Christchurch voor een cursus. De cursus werd natuurlijk afgelast, maar ze konden niet terug omdat het vliegveld gesloten was. Ze hadden een uitgelezen kans om helden te worden, maar de een ging naar Hanmer springs om in de hot pools te dobberen en de andere bracht de tijd TV kijkend door liggend op zijn rug. Was niet eens in ze opgekomen om te gaan helpen. Vreemd. Na de beving kregen de arme Canterburynaren ook nog een forse storm en vele naschokken te verduren. Hier onder een paar foto's uit de kranten en filmpjes van de schade.




Voor ons in ieder geval weer heel duidelijk dat we er goed aan gedaan hebben om niet in steen te bouwen! We hebben direct een grote plastic doos gekocht die in de shed komt te staan, gevuld met eten, water, radio, batterijen, first aid kit, etc.). Zal binnenkort ook een generator kopen zodat we in ieder geval een paar dagen wat stroom op kunnen wekken. Na mijn werkzaamheden in ons bos is de houtschuur in ieder geval heel erg goed gevuld.
In het ziekenhuis in Christchurch werden na de beving meer dan het gebruikelijke aantal kinderen geboren. Door de beving was inleiden niet meer nodig. Misschien een idee voor Nederlandse gynaecologen? In plaats van inleiden gewoon even een paar minuten op de trilplaat, is dat ding toch nog ergens goed voor.
Die storm heeft hier trouwens ook wat overlast veroorzaakt. Vele rivieren zijn buiten hun oevers getreden en weilanden staan vol water. In de Dom post stonden deze twee foto's van farmers bij Marton die hun schaapjes op het droge moesten helpen. Bij ons is de schade beperkt gebleven tot een paar forse takken die van de bomen waren gevallen. Wij maken ons nu op voor een weekendje Tauranga, gaan Wouter Jan en Bianca bezoeken. Heb gisteren een hele berg kindling (aanmaak hout) gehakt zodat de house sitter vuur kan maken als ze wil. Na een aanvaring met de laatste patient was ik wel even aan hakken toe. Die man was een nieuwe patient en het beviel hem blijkbaar niet dat ik een serie vragen stelde. Hij zei 'you should read my file mate'. Nou ben ik zo'n beetje de enige in Nieuw Zeeland die dat daadwerkelijk doet dus dat was een beetje tegen het zere been en toen hij het nodig vond om dat nog eens te zeggen heb ik een eind aan de conversatie gemaakt en hem eruit gegooid. De stapel hout en bijl waren daarna zeer welkom. Patienten zijn rare lui soms. Gisteren had ik er eerst een die een pot ontlasting op mijn bureau zette en daarna nog een die zijn boven en ondergebit op mijn bureau dumpte. 'Sorry sir, but this is not your bedsite drawer!' Mijn kamer ruikt weer heerlijk naar alcohol.
We sluiten af met een grapje van een van onze ministers hier. Hij beschuldigde Kiwi's van rascisme omdat ze tegen buitenlandse investeerders (lees Chinese bedrijven) zijn, maar men ontdekte dat hij er zelf ook niet helemaal vrij van was. Hij was betrapt op het vertellen van een paar moppen, waarvan dit wel de leukste was: "What is the difference between Muslims and Kiwis? Muslims get to commit adultery and get stoned, Kiwis get stoned and commit adultery."