Wednesday 11 July 2012

11 juli 2012: Oud

In Nederland goldt dat je pas dood was als de dokter dat had bevestigd. Of je hoofd moest meer dan een meter van de romp gescheiden zijn, dan werd de gemiddelde mens ook in staat geacht vast te stellen dat er iets niet in de haak was. Ik was vandaag de dienstdoende dokter en dus moest ik een patient schouwen (erg handig tussen alle 'inlopers' door). Omdat het nu wat druk was 'kwamen ze wel even langs'. Meneer was gisteren avond overleden (en ze wilden de dienstdoende dokter niet lastig vallen) en door de begrafenis ondernemer mee naar het mortuarium genomen. Nu hadden ze hem even in de auto gelegd en dan kon ik hem schouwen op de parkeerplaats voor de praktijk. Dat is belangrijk, want volgens de wet moet een dokter het lichaam hebben gezien en als in dit land een 'box' niet zijn 'tick' krijgt breekt de hel los. Zo gezegd zo gedaan. Ik met meneer de begrafenis ondernemer naar de parkeerplaats. Hij maakt de deur open en daar lag onze patient naast nog een onfortuinlijk persoon die ergens op een andere parkeerplaats moest worden geschouwd. Heb nog gevraagd aan de beste man hoe hij nou zeker wist dat die meneer was overleden. Hij keek me duidelijk van slag aan. 'Eh, omdat het verzorgingshuis dat gezegd had'. En als hij nou niet dood was, maar gewoon in coma of zo? '???!!??' Nooit over nagedacht. Zijn hier ook geen regels voor. In Nederland mag je pas vervoerd worden als de dokter de patient 'transport vrij' heeft gegeven. De dokter dient daar onderzoek voor te doen om zodoende zeker te weten dat er geen misdrijf in het spel is bv. Doe je dat niet dan loop je een risico! In Den Haag ging het verhaal dat een collega een natuurlijke dood had afgegeven en bij het ophalen van het lichaam bleek er een mes in de rug van de man te zitten. Oeps. Nou was er voor lichamelijk onderzoek in de overbevolkte lijkwagen, op de parkeerplaats voor de praktijk, rond middaguur, niet erg veel ruimte. We hopen er maar weer het beste van. Verder deze week weinig sensatie.
Beiden nog volop hoestend en proestend hebben we ons voornamelijk binnen opgehouden en door de ramen de fraaie zonsondergangen bekeken, ons dicht bij het knetterende haardvuur ophoudend.
Ben wel nog even bij de oogspecialist geweest om te kijken of ik van die verschrikkelijke leesbrilletjes af kan komen. Mijn beschadigde oog bleek nog steeds niet genezen te zijn. De cornea mist een heel stuk bolling en die komt waarschijnlijk ook niet meer terug. De dame die me onderzocht dacht dat dat nog wel eens een probleem voor de laser kon opleveren. Een KAMRA inlay leek mij weer niet erg aantrekkelijk en dus stelde ze voor om mijn lens gewoon te vervangen, een soort vervroegde cataract operatie. Moest ze nog wel even met de baas overleggen, ik zou het nog wel horen.
Op weg naar mijn auto liep ik langs een hulpmiddelen winkel en ik voel me ineens erg oud.
Tja, op leeftijd zijn is niet alles. Deze kurken komen uit een fles Askerne (Hawkes bay) merlot/franc/malbec uit 2007, al een beetje op leeftijd. Een van de weinigen hier in NZ met een kurk. Was dan ook geen succes. De eerste flessen waren nog erg lekker, maar daarna troffen we wijn aan die echt om was. Aangetaste kurken en vieze aanslag op de flessen die waarschijnlijk debet waren aan de vieze smaak.
Gelukkig was de wijnleverancier erg schappelijk en nam de voorraad terug, maar moest nog wel even opmerken dat dit kan gebeuren met wijn. Die zinloze discussie zijn we maar niet aangegaan. Nu moeten we wel weer op zoek naar een nieuwe 'huis-merlot'. Wat een straf! Ik sluit vandaag maar af met een nummer van een van mijn favoriete albums, Harvest van Neil Young, het nummer is ..... Old man