Friday 27 August 2010

27 augustus 2010: Spring is in the air

Hi there, Nienke here :-)
Afgelopen weekend een gemixt geheel van feesten en bracken trekken, prima combinatie!
Vrijdagavond naar live music met Grant and Jo en onderstussen bijpraten en eten, altijd heel gezellig met hun. Bespraken het muziek aanbod in Kapiti en dat is helemaal niet slecht. Altijd rond het weekend wel ergens live music. Grant, Jo en ik gaan het komend weekend nog wat serieuzer aanpakken door samen naar The Fledermaus van Strauss te gaan die hier wordt opgevoerd. Ik ben benieuwd, ben niet echt een opera fan en eigenlijk al helemaal geen operette maar de kleinzoon van lieve vrienden speelt 1 van de hoofdrollen en ze had me het foldertje al drie keer gegeven dus ach ja een dosis cultur op z'n tijd is wel prima voor deze buiten hilbillie. Op zaterdag morgen deelde Hans zijn nieuwste farm idee mee; laten we the paddock die helemaal nooit gebruikt is aan de voorkant van het huis bruikbaar maken voor stock, oftwel 2 varkentjes. Eigenlijk wel een heel leuk idee! Vooral die Kunekune pigs, de inheemse NZ pig zijn erg leuk. Kune Kune in Maori betekent 'fat and round' en er is zelfs een associatie opgericht omdat ze in 1977 bijna extinct waren hier. Maar voordat die leuke biggetjes de paddock in kunnen moet er wat werk worden verzet.Hier stond dus borst hoogte bracken (die enorm fijne taaie varen waarmee ons hele land bezaaid is), hoog gras en daaronder bleken hopen en hopen hout en dikke boomstronken te liggen. Auto met trailer erbij, tractor en Hans en ik en hard werken. Zaterdag en zondag en Hans nog een deel van de woensdag maar het resultaat is er naar. Niet dat het af is, we gaan morgen weer verder. Dan moeten eerst de hekken in orde worden gemaakt met stroomdraad erop, dus het duurt even voordat die biggetjes hier lol kunnen hebben. Maar ze kunnen dan hier rondlopen en in het hele bos erachter, a true pigs paradise.
Op zaterdag avond was het lang aangekondigde feest voor Marcus, de jongste zoon van Margaret&Doug die 21 werd. Dat is hier een hele happening dus het was leuk om dat een keer mee te maken. De ouders geven of op 18e of 21e verjaardag een enorm feest waar dan zowel al hun vrienden komen als de vrienden van de kinderen. In Nederland hield het bij ons op bij het eindexamen feest want daarna woonde vrijwel niemand meer thuis en waarom zou je dan nog een keer zo'n feest geven? Maar zeker hier in rural Kapiti waar kinderen die niet gaan studeren maar werken weliswaar uit huis gaan maar vaak om de hoek gaan wonen en veelal dezelfde vriendenkring houden is dat dus een ander verhaal. Vrijdagmiddag ging ik al helpen om 20 kg piepers te jassen, want Margaret ging voor de verwachtte 200 mensen zelf koken! Enorme aanpakker is ze. Wel een tikkie gestresst was ze zodat ze 4 dagen vrij nam na het feest om bij te komen. Handig is als je een eigen farm hebt, dat je in ieder geval genoeg vlees hebt om iedereen voor te zetten. Verder hebben zij geweldige leuke vrienden die allemaal meehielpen met koken, feesten en vervolgens opruimen. Ook haar oude Maori tante die hier aan the beach woont in een schuur en nog ieder dag buiten kookt was er om te helpen, enorm lief tandeloos mens van ergens in de 70. Wij gingen met Sue en Em en hebben lekker geswingd.
Tijdens de speeches en het kijken naar al die grote slungels die met hun moeder staan te swingen hakt het er voor Hans en mij weer even in dat wij dat allemaal missen. Daar was ik me al jaren geleden op aan het verheugen; grote zonen met vriendinnen en vrienden en veel lol.
En dan ook nog eens Floris zijn verjaardag morgen, ik herleef zo alsof het gisteren was zijn geboorte en mis hem nog iedere seconde. Zag gisteren even Hugo van Albertine via Skype, groter dan Ap nu. Wow zo had het dus moeten zijn. Ga morgen maar eens een paar fruit bomen kopen en die uit Floris zijn naam op zijn verjaardag planten, nu kijk ik in onze tuin naar de meeuw en brandt daar morgen een kaarsje. Dit is de Rata die al begint te bloeien, 1 September begint hier de Lente en dat is eigenlijk al de afgelopen 2 weken zo. Wat dat betreft duurt die koude periode maar heel kort hier, eigenlijk alleen in July was het gewoon koud als de zon onder was en moest de electrische deken en het vuur aan. De afgelopen week hebben we de kachel al helemaal niet meer aangehad en is het boven zelfs zo warm dat we weer de sunblinds naar beneden hebben en 's avonds in t-shirt hier kunnen rondlopen. Dat wordt koken in de zomer! Maar goed, wel heerlijk de zon gaat ook weer later onder, 6.30 pm zo'n beetje. Hans kan nu na thuiskomst weer buiten dingen doen, helemaal blij! We krijgen binnenkort drie kalfjes die net geboren zijn van Doug, ze worden nu nog gevoed. Helaas niet door moeder want ze worden na 2 dagen al bij moeder weggehaald op een dairy farm draait het immers om de melk. Wel een beetje zielig vind ik maar ja. De mannetjes moet hij kwijt dus die worden verkocht. Wij krijgen dus drie mannetjes en het long term plan is dan om ze dan na 2 jaar in de vriezer te stoppen, zoals iedereen hier doet. Weet nog niet helemaal of het zover gaat komen bij ons, we zullen zien. Het begint hier dus gezellig te worden met kippen, koeien en varkens. De hond blijft voorlopig even van plastic vrees ik maar op zich kan ik daar mee leven. We hebben zoveel plannen om weekends weg te gaan weer volgende zomer en dan kan je al die andere dieren gewoon alleen laten voor drie dagen, maar een hond niet. Net concert van Sting geboekt op Mission Estate vineyard in Hawkes Bay in February, is in twee uur uitverkocht. Vorig jaar zouden we ook gaan maar was Hans ineens onverwacht terug in NL dus we zijn benieuwd. Wine festival is ook rond die tijd en dan WOMAD weer, je zou er bijna moe van worden ;-) Eerst naar Aussie voor een tripje met Philip & Noor die hier begin November aankomen, helemaal fijn.

Dat was 'm weer voor nu, ga even koffie zetten met heerlijke hollandse koek uit Bathmen!
xNienke