Wednesday 14 May 2008

14 mei 2008; Never a dull moment.

Vandaag is mijn eerste vrije dag. Klinkt wat vreemd na al die dagen, maar ik ben maandag dan eindelijk begonnen. Afgelopen vrijdag kwam het bericht dat ik vanaf die morgen geregistreerd was en mocht werken, alsof ik me meteen schuldig moest voelen dat ik dat dan ook niet meteen deed. Inmiddels heb ik er twee dagen op zitten en omdat ik 4 dagen werk is vandaag mijn eerste vrije dag.
Die eerste twee dagen waren prima. Wel even wennen aan een nieuw computersysteem, een berg formulieren en onwennige namen voor medicijnen, maar de tweede dag ging het al een stuk sneller. Grappig om te zien dat de problemen aan de andere zijde van de aardbol hetzelfde zijn als in Nederland. Ook hier komen mensen naar de huisarts omdat ze niet naar de tandarts kunnen of omdat ze door een of andere organisatie worden gestuurd. Administratie slokt ook hier dus een flink deel van de tijd op. In de praktijk zelf is iedereen erg aardig en behulpzaam. De praktijk wordt momenteel uitgebreid en dat betekent de hele dag boren, hameren en breken. Een boel herrie en temperatuurs verschillen. Toen ik in de lunchpauze even de krant ging lezen kwam er een collega binnen die zorgvuldig de deur achter zich sloot tegen de tocht, terwijl de hele wand naast hem was verdwenen en we zo op straat keken. Nou ja, toch een goede gewoonte. Moet ook nog steeds wennen aan al die rare Engelse gewoontes. Ze doen echt alles anders dan de anderen. Zo zitten ook de warme en koude kraan andersom en dat was m.n. in de praktijk in het begin wel even slikken!
Ik heb net trots mijn achievements of the day (stofzuigen, koken (Indiase massala), keuken/badkamer/toiletten schoonmaken, de nodige telefoontjes plegen, etc.) via e-mail gemeld bij "de baas" op KCDC. Kreeg meteen een mail terug; she was not impressed and above all, not feeling sorry. Tough lady! Nou maar hopen dat ze straks niet weer met haar vieze schoenen over "mijn schone vloer" loopt.
Nienke is inmiddels al een doorwinterde KCDC crack en staat zonder problemen haar mannetje. Momenteel een beetje last van een verkoudheid omdat ze zo nodig afgelopen zaterdag tegen de wind in over het strand naar de lokale markt moest lopen. Heb daar om 10 uur 's ochtends op de markt (!) New Zealand whisky (Old Busman) staan proeven! Helemaal niet slecht en we hebben maar wat flesjes meegenomen. De temperaturen verschillen hier enorm, soms is het 6 graden zoals gisteren morgen en dan is het weer heerlijk zoals nu (25 graden binnen nu is wel lekker want de heater is er weer eens mee opgehouden). Zodra de zon onder gaat valt de temperatuur echter naar beneden, vandaar dat we er toch maar op hebben aangedrongen dat de repairman ons vandaag toch nog even bezoekt.






De natuur blijft hier prachtig. Elke avond weer de meest fantastische kleuren voor onze ogen. Binnenkort krijgen we, zo is voorspeld, de rode gloed van de vulkaanuitbarsting in Chili te zien aan de horizon. We hebben echter onze eigen vulkaan die op springen staat, Mount Ruapehu;


13 May 2008; Scientists warn Ruapehu activity levels are increasing
A number of reports in recent weeks have provided evidence of increased volcanic activity inside Mt Ruapehu since the 25 September 2007 eruption.. GNS vulcanologist Dr Harry Keys has summed these up succinctly:
"Hang on, something unusual is happening" (quoted in NZ Herald on 2 May). Since early May in particular there have been increased temperatures in the crater lake water (which is fluctuating in the range 34-36.8 degrees), higher levels of gas output and irregular small tremors. On May 2nd, climbers and other visitors were warned to stay away from the summit within 2km of the Crater Lake due to increased sulphur dioxide and carbon dioxide levels which may cause discomfort and breathing difficulties. Scientists have also noted that they are unable to predict when eruptions may occur. Scientists have concluded that magma (molten rock) is likely to be moving higher inside Mt Ruapehu, and the situation is beiung regularly monitored.

Ben benieuwd of dit nog mooie foto's op gaat leveren. Op de foto zie je een auto en skiers die doodleuk naar de uitbarsting in 1995 staan te kijken. Er is nog een mooiere foto waar een stel skieers half omgedraaid op een piste staan te kijken naar de uitbarsting, maar die kon ik helaas niet vinden.
Net bericht gekregen dat onze nieuwe bank en eettafel klaar zijn. Onze container komt maandag a.s. in de haven van Wellington aan en met een beetje mazzel de week erop bij ons. Ook de Invitation to Apply is net binnen, weer even tig formuliertjes invullen om PR (permanent resident) te worden. Ze maken zich hier momenteel nogal druk over de CO2 uitstoot, maar al die bomen die geveld zijn voor die formulieren van ons helpen niet echt. U bent weer bij.