Thursday 3 March 2011

3 maart 2011: Schande, Nederlandse overheid!

Geen verhaal over onszelf deze week. Het draait hier allemaal nog steeds om de enorme ramp die vorige week in Christchurch plaatsvond. Ik heb hier een kleine selectie gemaakt van foto's uit de grote kranten, gewoon om een indruk te geven van wat er hier is gebeurd.

Het dodental is inmiddels opgelopen tot 161, maar er worden nog steeds een 80-tal mensen vermist. Deze liggen meer dan waarschijnlijk nog tussen het puin van m.n. drie ingestorte gebouwen, een kantoor, een televisie gebouw en de cathedraal.

De financiele schade is enorm en zal meer dan 10 jaar duren en vele biljoenen kosten.

Sommige plekken moeten als verloren worden beschouwd zoals het dorpje Sumner hierboven.

Veel kerken in Christchurch waren van steen gebouwd en zijn grotendeels onherstelbaar beschadigd.
De meeste beschadigde gebouwen waren van voor de strenge aardbevingsbestendige regelgeving, Een modern kantoor gebouw bleef staan, maar het trappenhuis storte volledig in. De mensen moesten met kranen en helicopters worden gered.
Hoewel de meeste slachtoffers uit Niew Zeeland kwamen waren er engelse taal lessen in het televisie gebouw en in de catherdaal liggen nog een onbekend aantal toeristen onder het puin.
Het grootste probleem is dat de meeste gebouwen niet stabiel zijn en er zijn nog steeds vele naschokken.

Hoewel bij vele de indruk bestaat dat m.n. het central business district is beschadigd is de schade in de suburbs ook groot.

De veerkracht van de mensen is echter groot. Gek genoeg brengt een ramp als dit
mensen tot elkaar. Omdat er op veel plekken nog geen water en electriciteit is en het riool stuk is en derhalve niet kan worden gebruikt zijn mensen erg afhankelijk van elkaar.
Men biedt elkaar onderdak aan, eten (BBQ in de tuin) samen, delen voorraden etc. Ze ontdekken ineens de waarde van het hebben van buren.
Ook de rest van Nieuw Zeeland is geweldig, er wordt erg veel geld ingezameld door de kiwi's en mensen sturen etenswaren en bieden massaal kamers en vakantiehuizen aan zodat de slachtoffers er even uit kunnen.
Ook zijn er vele mensen naar Christchurch gegaan om te helpen, bouwers, militairen, politie, ambulance personeel, dokters, nurses, etc. gaan allemaal zonder mokken helpen en moeten ter plaatse op de meest vreemde plaatsen slapen omdat er veel te weinig accomodatie is.
Mensen van Nienkes council die daar helpen om de schade op te nemen, gebouwen op hun leefbaarheid te beoordelen en het repareren van waterleidingen e.d. slapen in de skybox van het rugby stadium.


Intussen is de overheid bezig met de reparaties van de infrastructuur. Mensen als de premier John Key en burgemeester Bob Parker ontwikkelden zich to heuse rotsen in de branding en geven veel mensen moed en hoop.
De steun uit de wereld is groot. Reddingsteams uit Australie, Singapore, Japan, Taiwan, USA, Engeland etc. zijn hier aan het werk.
Erg teleurstellend is de officiele reactie uit Nederland. Ik mag er wellicht overheen gelezen hebben maar ik heb geen enkele reactie gezien van Rutten. Waarschijnlijk te veel bezig met de verkiezingen. Ook van de koningin en de rest van het koningshuis (zal wel aan het skieen zijn) helemaal niets. Maxima en Willem Alexander waren hier een paar jaar geleden nog. Er wonen hier meer dan 100.000 mensen van Nederlandse afkomst, je zou zeggen dat geeft toch enige band.
Ook de kranten en organisaties die normaal nationale acties organiseren laten het afweten. Afgezien van wat summiere informatie blijkt Nieuw Zeeland toch te ver weg te zijn. Met de recente rampen in Australie was het al niet veel anders.
Ik heb mezelf opgegeven als vrijwilliger voor Christchurch bij 3 organisaties. Helaas hebben ze op dit moment nog geen behoefte aan extra huisartsen daar, maar mogelijk in de komende weken, dan moeten de zittende huisarsten daar worden ontzien. Ook hebben we onze guestroom aangeboden voor mensen die tijdelijk onderdak nodig hebben.

Eergisteren was er twee minuten stilte in het hele land als eerbetoon aan de slachtoffers.
Hoewel dit geen tijd voor humor is is het niet erg als het van de mensen uit Christchurch zelf komt. Een meneer die een fors rotsblok in zijn gang kreeg biedt deze nu aan op onze lokale 'Marktplaats'. Lees vooral ook de vragen en antwoorden onderaan, kiwi humor. Dus als jullie nog een siersteen voor in de tuin zoeken:
Misschien dat de Nederlandse overheid het kan kopen voor een slordige 50 miljoen.